Jos van Kan

Jos van Kan
theatre director
(1962, The Netherlands)
Photo: © Jan Glas

WRITER AND TRANSLATOR

Jos van Kan is working on his second novel, Een vaste woonplaats. It will be published by Nieuw Amsterdam, wo also published his debut, Verre vader. He wrote Verre vader in Cambodia, where he worked and lived a several years.

He is also writing a theatre play for the actresses Ariane Schluter and Frieda Pittoors, Geur van Magnolia.

After his graduation at the Vertalersvakschool in Amsterdam (2021) he translated, Alleen by Daniel Schreiber, from German to Dutch (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2022). He translated a theatreplay by Herman van de Wijdeven, from Dutch to German, in collaboration with Christophe Macha (Verlag der Autoren, Frankfurt, 2023).

"Battambang, dit is zijn eindbestemming."

Verre VaderSep die zijn laatste levensjaren doorbrengt in Cambodja, moet een beslissing nemen die alles op scherp zet: zijn bestaan in Battambang, zijn band met de mensen die hij er heeft leren kennen en zijn herinneringen aan Nederland.

De inktzwarte geschiedenis van Cambodia, staat in Verre vader naast een persoonlijk Nederlands verhaal. Dat van een vader die zijn zoon is kwijtgeraakt en die niet weet hoe hij daar mee moet leren leven.

Verre vader is een indringende, fijnzinnige roman over het nemen van verantwoordelijkheid. Over berusting en opstandigheid. Het is een vertelling over de menselijke drang het leven te willen verbeteren enerzijds, maar anderzijds te weten dat je het leven ook moet nemen zoals het is.

De pers over Verre vader

'Op geraffineerde wijze weet de auteur dit persoonlijke verhaal te verweven met de beladen geschiedenis van Cambodja en de Rode Khmer (...) Soepel, licht proza, vol zintuigelijke indrukken en sterke beeldspraak. Indrukwekkend.'
NBD Biblion

'Dat het de schrijver schijnbaar moeiteloos lukt ervoor te zorgen dat de lezer geniet van een goed boek en tegelijkertijd stilstaat bij een aantal essentiele levensvragen, getuigt van een groot creatief talent.'
Eindhovens Dagblad

'Ik heb dit debuut verslonden... De emoties die deze schrijver legt in zijn zinnen, de vraagtekens die hij plaatst en naast verdriet ook de weergave van een sprankje hoop... Dit debuut heeft mijn hart veroverd. Hopelijk pent Jos van Kan nog veel van deze juweeltjes neer. Dit kleinood bestaat slechts uit 240 pagina's maar is groots in vertelkunst. Zelden ben ik zo betoverd door een boek; 'Verre Vader' is een echte aanrader en in alle eerlijkheid kan ik dan alleen het maximum van waardering geven.'
De Gele Culturele

Voor meer info: www.nieuwamsterdam.nl

ISBN 9789046820520

eBook ISBN 9789046820551