Jos van Kan

Jos van Kan
theatre director
(1962, The Netherlands)
Photo: © Jan Glas

WRITER

Jos van Kan wrote his first novel, in Dutch, Verre vader. It was published in february 2016 by Nieuw Amsterdam. He is working on a second novel.

Jos van Kan woonde en werkte enige tijd in Camboja waar hij Verre Vader, zijn eerste roman schreef. Verre vader verscheen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

"Battambang, dit is zijn eindbestemming."

Verre VaderSep die zijn laatste levensjaren doorbrengt in Cambodja, moet een beslissing nemen die alles op scherp zet: zijn bestaan in Battambang, zijn band met de mensen die hij er heeft leren kennen en zijn herinneringen aan Nederland.

De inktzwarte geschiedenis van Cambodia, staat in Verre vader naast een persoonlijk Nederlands verhaal. Dat van een vader die zijn zoon is kwijt geraakt en die niet weet hoe hij daar mee moet leren leven.

Verre vader is een indringende, fijnzinnige roman over het nemen van verantwoordelijkheid. Over berusting en opstandigheid. Het is een vertelling over de menselijke drang het leven te willen verbeteren enerzijds, maar anderzijds te weten dat je het leven ook moet nemen zoals het is.

De pers over Verre vader:

'Op geraffineerde wijze weet de auteur dit persoonlijke verhaal te verweven met de beladen geschiedenis van Cambodja en de Rode Khmer (...) Soepel, licht proza, vol zintuigelijke indrukken en sterke beeldspraak. Indrukwekkend.'
NBD Biblion

'Dat het de schrijver schijnbaar moeiteloos lukt ervoor te zorgen dat de lezer geniet van een goed boek en tegelijkertijd stilstaat bij een aantal essentiele levensvragen, getuigt van een groot creatief talent.'
Eindhovens Dagblad

'Ik heb dit debuut verslonden... De emoties die deze schrijver legt in zijn zinnen, de vraagtekens die hij plaatst en naast verdriet ook de weergave van een sprankje hoop... Dit debuut heeft mijn hart veroverd. Hopelijk pent Jos van Kan nog veel van deze juweeltjes neer. Dit kleinood bestaat slechts uit 240 pagina's maar is groots in vertelkunst. Zelden ben ik zo betoverd door een boek; 'Verre Vader' is een echte aanrader en in alle eerlijkheid kan ik dan alleen het maximum van waardering geven.'
De Gele Culturele

Voor meer info: www.nieuwamsterdam.nl/verrevader

ISBN 9789046820520

eBook ISBN 9789046820551